zaterdag 9 mei 2009

De dolfijntherapie is alweer voorbij.

Vrijdag 8 mei 2009.

Vandaag was het alweer de laatste dag van de dolfijntherapie van Lars. Wat zijn die twee weken toch snel voorbij gegaan! Maar wat waren het weer mooie weken: Lars heeft enorm van de therapie genoten en wij met hem mee. En ook Maike en Judith hebben een hele leuke tijd met Lars gehad. Hij was een plezier om mee te werken, zo vertelden ze ons. En daar zijn we erg blij om!


Ook al was het de laatste dag van de therapie, ook vandaag moest er weer flink gewerkt worden. Gisteren en vandaag hebben Maike en Judith vooral benut om de losse oefeningen van de afgelopen 2 weken "aan elkaar te knopen". Voor Lars betekende dat hij moest oefenen met zinsopbouw en tegelijkertijd aan woorden met voor hem moeilijke klanken (de f en l bijvoorbeeld). Flink aanpoten dus voor hem. Ook aan het schrijven werd weer gewerkt. Het lukt Lars nu om zelf, zonder hulp, de letter L te schrijven. En nog behoorlijk netjes ook! Dus nog maar 3 letters te gaan om zijn naam te kunnen schrijven. Lars vindt het zelf ook heel leuk om te leren schrijven, dus we gaan hier de komende tijd natuurlijk flink mee oefenen.

Natuurlijk hebben ze ook weer veel lol in het water gehad.


Lars wilde alle oefeningen nog een keertje doen. Volgens Maike wist hij heel goed dat het de laatste keer was vandaag. En eigenlijk wilde hij helemaal niet stoppen aan het einde van de sessie... maar dat kunnen we ons ook best goed voorstellen.

Na de therapie heeft Lars Judith en Maike nog even goed natgespoten met een tuinslang, dus dat werd omkleden voor beide dames! Na het eindgesprek hebben we uitgebreid afscheid van Judith en Maike genomen. Ze hebben Lars enorm goed geholpen in de afgelopen weken en ook ons overal goed bij betrokken.

Maike en Judith: jullie zijn TOPPERS!


Ook langs deze weg ontzettend bedankt voor wat jullie voor ons gedaan hebben, en natuurlijk ook voor jullie enthousiasme, gezelligheid en inzet!!!!

Na deze twee weken kunnen we in ieder geval verbetering bij Lars zien op de volgende punten:
- fijne motoriek: Lars kan zijn kracht doseren en het begin van schrijven is er;
- spraak: betere zinsopbouw (nog wel met wat hulp);
- articulatie: woordjes met meerdere lettergrepen kan hij goed uitspreken;
- zwemmen: Lars durft nu zelf los in het water te bewegen en weet hoe hij vooruit kan komen
- algemeen: abstracte begrippen als "hard" en "zacht" begrijpt hij nu, hij kijkt je beter aan als hij iets tegen je zegt of als er iets tegen hem gezegd wordt en hij kan uit een beker zonder rietje drinken!

We zijn erg blij dat de therapie ook deze keer weer zo veel heeft opgeleverd. Natuurlijk gaan we thuis verder met oefenen, zodat we ook de komende tijd hopelijk nog verdere verbeteringen kunnen zien. En zoals beloofd, Maike en Judith, houden we jullie hiervan op de hoogte!!!


Van het CDTC hebben we nog een map met ontzettend mooie foto's gekregen. Bovendien nog een foto-cd en een dvd met filmopnames vanaf het dok. Ook deze zijn erg mooi geworden. Zo hebben we meteen een mooi aandenken aan deze therapieperiode.

Zonder dat we alles al willen weggeven, laten we jullie hieronder alvast een stukje van de dvd-film zien die we van het CDTC hebben gekregen. We hopen dat jullie er net zo van zullen genieten als wij!Net als bij alles is er een tijd van komen en... Natuurlijk hadden we de therapie nog wel een paar weken willen laten voortduren. Tegelijkertijd denken we dat een periode van 2 weken precies genoeg is. Lang genoeg om effect te kunnen bereiken en kort genoeg om gewenning te voorkomen.
We zijn wel blij dat we nog een paar dagen op Curaçao blijven. Lekker nog wat van het eiland zien, nog wat meer ontspannen en vooral nog een paar dagen genieten!

Voor morgen staat in ieder geval de struisvogelfarm op de planning. Eens kijken of Lars nog een struisvogelkuikentje wil vasthouden. Daarover morgen meer!

Ayo!!! ("Gedag" in het Papiamento).

Geen opmerkingen: