woensdag 6 mei 2009

Lars maakt steeds meer vorderingen.

Dinsdag 5 mei 2009.

Op de 7e therapiedag laat Lars (nog) steeds meer vorderingen zien. Hij heeft vandaag opnieuw de f-klank geoefend, maar dan midden in een woord, bijvoorbeeld "tafel". Ook dat gaat hem goed af. Net als drinken trouwens. Alleen meerdere slokjes achter elkaar wil niet echt lukken. Dat zal nog wel langere tijd vragen voordat hij het onder de knie heeft. Op dit moment neemt hij steeds één slokje, slikt het door en laat de beker weer zakken om vervolgens meteen weer de beker aan zijn lippen te zetten en het volgende teugje te nemen. Maar toch: 2 weken geleden kon hij dit nog niet zonder dat het drinken langs beide mondhoeken weer naar buiten liep...


Het schrijven hebben ze ook vandaag weer opgepakt. Maike had de naam van Lars ook nu weer in puntjes weggezet, maar dan maar de helft van het aantal puntjes ten opzichte van de vorige keer. De L bestond bijvoorbeeld nog maar uit 3 puntjes. En Lars heeft de puntjes met keurige lijntjes verbonden. Hij herkende ook nu weer meteen zijn eigen naam. Ook het doseren van zijn kracht lukt goed. Maike moet hem er soms wel aan herinneren dat Lars zachtjes moet doen (anders knijpt hij haar helemaal blauw), maar na een kort "Oh ja" doet hij dan ook meteen zachtjes aan. Hetzelfde lukt hem nu ook bij het kleuren en "schrijven".

Tot slot is er weer stevig aan de zinsopbouw van Lars gewerkt. Maike en Judith doen dit door blokjes weg te leggen voor iedere woord van de zin. Het lukt Lars heel goed om dan de zin helemaal na te zeggen, inclusief de woordjes "de" en "het". Natuurlijk lukt het Lars nog niet om nette zinnen zelf op te bouwen, maar het begin is er. Zo vroeg hij vanmorgen toen het tijd was om naar de therapie te gaan: "Gaan we?". Tot nu toe zij hij hooguit "Gaan". Dikke winst dus en ook erg grappig om zo'n snotaapje met zijn wijsneuzerige smoeltje te horen vragen "Gaan we?".

In het water vordert de zwemles van Lars gestaag. Hij kan al aardig vooruitkomen door zowel zijn armen als benen te gebruiken! Maike laat hem ook steeds meer alleen zwemmen om dit goed te oefenen.


Ook het dichthouden van zijn mond tijdens het zwemmen met GeeGee is onderdeel van de watersessie. En ook dat gaat al heel aardig. Wie weet: misschien haalt Lars ooit zijn zwemdiploma nog wel!

Rond kwart over 2 werd iedereen opgeschrikt door een helicopter die precies over het CDTC heen kwam om 100 meter verderop te landen. Wat een kabaal was dat.

Het bleek dat de helicopter de tv-ploeg van de Tros kwam ophalen om luchtopnamen te maken. Alleen was deze vlucht even niet gemeld bij het CDTC. Daar waren ze "not amused" door dit gebeuren. Je merkte dat zowel de dolfijnen als de kinderen even van slag waren toen de heli zo laag over kwam.

In de ochtend zijn we dit keer eens naar de Jan Thiel-baai geweest en naar de kruidentuin van Dinah Veeris. We moesten voorzichtig rijden, want het was hier behoorlijk aan het plenzen! En dan zijn de wegen hier echt spekglad. Gelukkig waren de buien na zo'n 20 minuten weer voorbij en waren de wegen snel weer droog. Rick is trouwens een uitstekende navigator. Hij kan beter kaartlezen dan zijn moeder en oma! Patrick krijgt onder het rijden vanaf de achterbank steeds duidelijke instructies en tot nu toe rijden we iedere keer foutloos op ons doel af!

Na de dolfijntherapie van Lars zijn Monique, (O)Ma en Lars bij Hemmingsway's wat wezen drinken en Patrick en Rick zijn samen gaan duiken hier voor de kust bij Lion's Dive. Rick's octopus (het gele mondstuk) bleef lucht afblazen onder water, dus hij heeft deze maar even gebruikt om door te ademen; dan had hij er geen last van. Morgen laten we hem even bijstellen hier bij de duikshop.


Op deze duik zijn te tot zo'n 9,5 meter onder water geweest. Onder water was het weer geweldig mooi. Als bonus kwam er op weg terug een grote school vis rond hen heen zwemmen. Samen hebben Patrick en Rick rustig een minuutje of 2 op hun plek gehangen om dit schouwspel rustig te kunnen bewonderen. En het was absoluut voor herhaling vatbaar. Alhoewel het filmpje niet echt gelukt is, kun je een beetje een idee krijgen van hoe het eruit zag:Morgenochtend gaan de dames winkelen in Willemstad. De jongens blijven lekker "thuis" en zullen ongetwijfeld wel weer even naar Hemmingway's gaan om wat te drinken bij Rosemarie en langs de flamingo's in het Sea Aquarium (daar kan Lars uren doorbrengen....).

1 opmerking:

Anoniem zei

Dag familie Nelen,

Zo te zien hebben jullie het goed naar de zin daar. Wat een heerlijke omgeving als ik de foto's zo bekijk.

Fijn om te zien dat Lars het er zo naar zijn zin heeft en ook Rick kan zijn hartje ophalen als ik de duikfoto's zo bekijk.

Gefeliciteerd met het behalen van je diploma Rick, goed gedaan kerel. Ik ben erg benieuwd naar de tv beelden die gemaakt zijn (zat je haar goed?).

Nog erg veel plezier toegwenst,

Bart